Ovaj novi lijek će vam potpuno ukloniti migrenu

1993

Još je u fazi testiranja, a rezultati su vrlo obećavajući do sada.

Novi eksperimentalni lijek pod nazivom erenumab je u studiji značajno smanjio broj migrena mjesečno hroničnim bolnicima, kažu njegovi izumitelji.

Kada se lijek na kraju pojavi na tržištu tržištu, on može značiti veliko olakšanje osobama kojepate od hronične i periodične migrene . Erenumab djeluje tako što inhibira određene peptide za koje se zna da igraju ključnu ulogu u nastajanju napada migrene.

U drugoj fazi farmaceutskih ispitivanja, biotehnološka kompanija Amgen je vršila upoređenje bilo erenumaba ili placebo do 667 osoba sa hroničnom migrenom bolnicima u obliku mjesečne injekcije. Prije sudjelovanja u studiji, pacijenti su uglavnom oko 18 dana mjesečno patili od. Nakon više od 12 sedmica na erenumab, kod pacijenata je učestalost migrena pala na oko 6,6 dana mjesečno. Oni koji su primili placebo na 4,2 dana.

To je statistički značajna promjena, prema zvaničnicima iz Amgena koji razvijaju lijek uz pomoć švicarske tvrtke Novaris.

Erenumab još uvijek prolazi kroz testiranje; Znanstvenici isčekuju rezultate druge studije u kojoj su testirane osobe sa manje učestalim migrenama, prenosi Reuters.

PODIJELI